The Battle 'Live' versus Analog MUZIEK en KUNST: Weergave van Emotie

Marco de Wilde - Music2.nl
in cooperation with Ritsert Vooijs - Ritsart

GALLERY RITSART
Veerstraat 3
3142 CP Maassluis
The Netherlands


Telefoon: 010-5918117

20-22 January 2017

Fr.: 14:00 - 17:30
Sa.: 11:00 - 17:30
Su.: 13:00 - 17:30
In retrospect moeten wij toegeven dat analoge muziek toch wel veel voller en warmer klinkt dan de digitale versies. Geen wonder dat de trend is om weer een platenspeler aan te schaffen.

Music2 gaat nog een stapje verder en heeft voor dit evenement een systeem samengesteld die de 'live' ervaring moet evenaren. Om dit te bewijzen speelt klassiek concertpianist Ako Taher live op de vleugel waarna deze nogmaals wordt afgespeeld via de analoge apparatuur.

Vrijdagavond vanaf 19:00 uur tot en met 22:00 uur kunt u 'live' naar Ako Taher luisteren en direct daarna naar dezelfde performance via de topklasse audio apparatuur van Music2. Een unieke ervaring.

Het gehele weekend worden ook demo's gegeven met deze analoge apparatuur en platenspelers. Dus als je wilt zien en horen hoe ouderwetse analoge apparatuur is doorontwikkeld of wanneer je gewoon eens 'zoals vroeger' gezellig een middagje wilt plaatjes draaien in een omgeving waar alles draait om passie:
Gallery RitsArt, Veerstraat 3 in Maassluis 20 tot en met 22 januari.
Muziek en kunst: weergave van emotie

Passie heeft vele gezichten. Je vindt het terug in het streven naar perfectie; de perfecte sound, gebruik van kwaliteitsmaterialen, uitmuntende vaardigheden, de juiste compositie.. of in het vinden van balans; de afstemming tussen onderdelen, gebruikte apparatuur, een instrument of kunstwerk afgestemd op een omgeving.

Gallery RitsArt is zo'n omgeving waar verschillende passies samenkomen en op elkaar worden afgestemd. Uiteindelijk levert dit weer een nieuwe totaalbeleving op waarin je kan genieten van topklasse kwaliteit. Geïnspireerd worden, ervaren waar we in het dagelijkse leven aan voorbijgaan, daar gaat om bij RitsArt.

Zo daagt kunstenaar Geert Kollau uit om opnieuw te kijken en weer te gaan zien. Door met vele lagen fotomateriaal een nieuw beeld te creëren samengesteld door verschillende beelden. Allemaal vertellen ze hun eigen verhaal. Eerst ervaar je het geheel, maar hoe langer je kijkt, hoe meer je verschillende beelden ontdekt en verhalen ontrafelt binnen het geheel. En zo is het ook in de muziek: vele elementen en lagen zoals de compositie, de muzikant, de instrumenten, de akoestiek zorgen voor een totaalervaring.

In zijn muziek streeft Ako Taher naar perfectie. Tegelijkertijd legt hij er al zijn gevoel in wanneer hij een compositie vertolkt. Zijn pianospel wordt opgenomen in de galerie. De opname en audio apparatuur en de daarin gebruikte elementen zorgen voor opnieuw een weergave van deze 'live' ervaring. Dat is waar Music 2 naar streeft. Music2 biedt audiobouwstenen waarmee een compleet systeem kan worden samengesteld in het topklasse segment.
Deze mooie producten kunnen ge-'customized' worden zoals bijvoorbeeld deze boxen van Blumenhofer beschilderd met componisten door kunstenaar Rene Visker.

Geert Kollau is zaterdag aanwezig om de veelzijdigheid van zijn werk toe te lichten.

Tot gauw!

Ritsert Vooijs

Gallery RitsArt

=== Note: all texts coming from Ritsert Vooijs, from Gallery RitsArt === Thank You for the contribution!
Stacks Image 31861
Stacks Image 31863
Stacks Image 31864
 

THE BATTLE: ‘LIVE’ VERSUS ANALOG met AKO TAHER, Music2 en Sonore AudioDonderdag 19 januari werd ik gebeld door Cock van der Weiden met de vraag of ik foto's wilde komen maken bij een uniek evenement bij Gallery RITSART in Maassluis. Tijdens een tentoonstelling van foto's van Geert Kallau worden live opnames gemaakt op een oude analoge taperecorder van Teac van de pianist Ako Taher. Ako is in Nederland bekend geworden door zijn optredens in Holland Got Tallent. Een aantal stukken en het aangrijpende levensverhaal van Ako kunt u horen en zien op YouTube.
Na het optreden worden de opnames via apparatuur van Music2, Sonore Audio en Blumenhofer speakers afgespeeld.
Een buitenkans om eens te horen hoe dicht de de weergavekwaliteit van deze apparatuur komt bij de realiteit. Die kans laat ik me dus niet ontgaan. Daar ik regelmatig bij Cock kom om foto's voor de website te maken ken de apparatuur van Sonore Audio vrij goed . Altijd is het dan weer even slikken als je daarna thuis weer naar je eigen set wilt luisteren.
Dit was dus een uitgelezen kans om nu eens te kijken hoe de apparatuur zich echt verhoudt tot de werkelijkheid.

Na aankomst bij Gallery RITSART werd ik vriendelijk ontvangen door Ritse, die mij direct voorzag van een lekker drankje.
Er waren nog niet veel mensen dus ik had alle tijd om de collectie van Geert Kallau te bewonderen. Wat mij betreft echt de moeite waard.

Als luidspreker was door Marco de Wilde van Music2 gekozen voor de Blumenhofer FS3. Volgens Marco laat deze speaker zich makkelijk plaatsen in elke ruimte. Ondanks de beperkte afmeting weet deze speaker toch een fantastisch fundament weer te geven. Als analoge bron werd gebruik gemaakt van een Reed Muse 3C draaitafel met een van den Hul Crimson XGA element. Daarnaast werd gebruik gemaakt van een Teac A7300-RX taperecorder voor het weergeven van enkele mastertapes en de live gemaakte opname van Ako Taher.

Ook de kunstschilder Rene Visker was weer van de partij. Rene schildert vaak voor Gallery RITSART. Hierboven ziet u Rene naast de door hem beschilderde Big Fun 17 van Blumenhofer. Er is dus geen sprake van een plakfolie maar van echt beschilderde luidsprekers. Op de volgende link kunt u de speakers uitgebreid bewonderen : Blumenhofer Big Fun 17 Art
Op de site van Gallery RITSART vind u meer werken van Rene.

Marco de Wilde van de firma Music2 en Cock van der Weiden van Sonore Audio waren aanwezig om tekst en uitleg te geven over hun apparatuur. Op de volgende apparatuur werd gedemonstreerd:
Teac A7300-RX recorder
Reed Muse 3C draaitafel
Reed 3P 12 inch arm
Van den Hul Crimson XGA element
Octave EQ-2 phonotrap
Blumenhofer FS3
Sonore Mira voortrap
Sonore Arcturus eindtrap
Sonore Powerpack
De volledig Tourmaline serie netkabels, interlinks en speakerkabels

Na een uurtje arriveerde ook de pianist Ako Taher. Marco de Wilde liet als eerste de mastertap horen die een dag eerder van Ako was opgenomen op de Teac recorder.
Na aankondiging van Ritse speelde Ako het stuk live en kon het publiek zelf waarnemen dat er nauwelijks verschil te horen was tussen de audioset en de live uitvoering.

Ik moet eigenlijk bekennen dat ik niet zo veel heb met piano en al helemaal niet met klassiek, maar de de emotie die Ako in zijn stuk bracht deed mij vanaf de eerste klanken absoluut geboeid luisteren. Wat een klasse.
Het was dan ook fijn te horen dat de live opnames gebruikt gaan worden om een LP (geen CD) te maken die binnenkort beschikbaar komt.

Dat het verschil tussen live en opname zo klein zou zijn had ik niet verwacht. Ook de andere aanwezigen waren verbaasd over de grote natuurgetrouwheid van de audioset. En dat alles gewoon met analoge opnametechnieken en niets digitaal. Dit is overigens ook precies het gebied waar zowel Music 2 als ook Sonore Audio zich willen profileren. Volgens beide is analoog superieur aan digitaal.

Die middag speelde Ako nog een aantal keren live voor ons en elke keer was het weer genieten van zijn virtuose spel. Tussendoor was er alle gelegenheid om de apparatuur te bewonderen en met de heren Ritse, Ako, Marco en Cock te praten. Met een aantal nieuwe wetenswaardigheden ging ik voldaan terug naar huis. Pianomuziek kan heel mooi zijn en een audioset kan wel degelijk in de buurt komen van een live uitvoering.
 
* - Text and pictures from RITSART and Sonore Audio